Aloittelevan kuntoilijan kompastuskiviä

Mitkä ovat aloittelevan kuntoilijan kompastuskiviä? Syystä tai toisesta meille kaikille tulee taukoja liikuntaan. Joskus se saattaa olla pitkäkin tai liikunta on aina ollut kaukainen ajatus elämässä. Silloin on hyvä muistaa aloittaa liikunta maltillisesti. Omaa kehoa ja mieltä kuunnellen. Monesti näkee, että tauon jälkeen intoa on enemmän kuin pikkulinnuissa ja meno on sen mukaista. Käydään monia kertoja viikossa ryhmäliikunnassa. Vähän siihen vielä päälle lenkkipoluilla, kuntosalilla tehdään heti 2-3 jakoista ohjelmaa mutta käydäänkin vain 1-2 kertaa viikossa salilla. Ajatellaan että näin tullaan tosi kovaan kuntoon.

Kovan kunnon luonti on kuitenkin pitkäjänteistä hommaa, jos lähtökohtana on rapakunto tai vuosien tauko säännöllisestä liikunnasta. Arkiliikunnan merkitystä ei voi koskaan nostaa liikaa esille. Se on numero 1. Lisää sitä. Käytä rappusia hissin sijaa, älä aja kaupan pääoven eteen vaan voit jättää auton kauemmaksi, lyhyet matkat liiku pyörällä tai kävellen jne. Tuttuja juttuja monille, mutta käytössä hyvinkin vähällä loppupeleissä.

Aloittelevan kuntoilijan kompastuskiviä

Kun lähdetään kuntosalille tai ryhmäliikunta tunnille, muista maltti. Muutama tunti viikossa on ihan tarpeeksi alussa ja niistäkin kannattaa ryhmäliikunnan osalta katsoa kunnon mukaan itselleen sopiva. Esimerkiksi Hiit- tyyppiset treenit eivät sovi aloittelijoille ja rapakuntoisille. Kuntosalilla kannattaa alussa malttaa käydä parikertaa viikossa, jotta palautuminen olisi mahdollisimman hyvää ja vaikka tuntuisi tylsältä, alussa on hyvä tehdä yksijakoista ohjelmaa eli koko vartalo treeniä. Lihaksiston tietää milloin se on palautunut, kun lihaskipu on poissa. Vielä korkeammalle nostan hermostollisen palautumisen. Hermostoa pitää pikkuhiljaa muistutella liikunnasta jolloin esimerkiksi crossfit tyylinen kova treeni ei ole suotavaa eikä myöskään aloittaa liian kovatehoisesti muutakaan liikuntaa. Maltti on valttia.

Toinen seikka on yksilöllisyys. Kaverin kanssa on mukavaa liikkua eikä siinä todellakaan ole mitään vikaa mutta on eri asia olla `Pirkko` tai `Petteri`. Omaan palautumiseen ja järkevään liikuntaan vaikuttaa myös omat sairaudet, työnkuormitus niin henkisesti kuin fyysisesti. Perheen ja arjen tuomat asiat on otettava myös huomioon, kun mietitään järkevää viikkoa liikunnan suhteen. Stressillä ja unen laadulla on iso merkitys tätä koko kokonaisuutta.

 

Ravintovalmennus Jyväskylä

Vielä lopuksi muistetaan kehonhuolto, kevennetyt viikot liikunnan osalta sekä hyvä ja puhdas ravinto. Ravinto tuntuu olevan toinen kompastuskivi. Paljon näkee ruokahifistelyä. Aloittelevat tai ihan perus treeniä tekevät juo palautusjuomia ja punnitsevat ruokaa. Vaikka tärkeintä olisi kokonaisuus ravinnon suhteen. Salilta lähdettäessä on fiksumpaa syödä banaani kuin kalliita  palautusjuomia. Kotona perusruoka ilman puntaria on toimivaa treenaajalle kun muistaa että sieltä lautaselta löytyy kasvikset ja vihannekset. Jos liikunta ja ravinto tuottaa päänvaivaa itselle tai aloittaminen kaiken tämän suhteen on hankalaa sekä tiedostaa ettei tarpeeksi ole tieto taitoa, on hyvä palkata siihen ammatti-ihminen avuksi personal trainer ja ravintovalmentaja, sillä oman terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on paras sijoitus mitä voi tehdä.

aito olo personal trainer%d bloggers like this: