Kuinka tulla paremmaksi riitelijäksi?

riitely

Riiteletkö koskaan? Jokainen meistä on tehnyt virheitä. Toiset enemmän, toiset vähemmän. Mutta kukaan ei ole virheittä pystynyt elämään. Kun teet virheen, miten toimit sen jälkeen? Syytätkö muita? Kenties alat mykkäkouluun puolisoasi vastaan? Et edes huomaa omaa virhettäsi, heittäydyt marttyyriksi vai yrität selvittää asian?
Ainut keino tulla paremmaksi ihmiseksi, on huomata ja tiedostaa omat virheensä.

Se ei toki tarkoita sitä, etteikö niitä tekisi lisää, mutta ehkä niihin reagoiminen toimii eri tavalla, kun aiemmin. Onko muiden syyttäminen tai mykkäkoulu oikein? Ei tietenkään. Silloinhan vaan yrittää suojella itseään, mutta aivan väärin. Jos ei pidä jonkun toisen tekemisestä tai omasta toiminnastaan, aina pitäisi pystyä kuitenkin puhumaan. Jos et tähän pysty – harjoittele.

Kun ihmiset osaisivat puhua riitatilanteissa rakentavasti, moni riita saisi eri mittasuhteet tai jopa huomattaisiin, ettei edes riitaan ollut aihetta. Monesti riitatilanteissa saattaa olla myös kyse siitä, etteivät osapuolet ymmärtäneet toisiaan. Ehkä sanoit asiat niin että toinen ymmärsi ne väärin. Myös väsymyksellä on suuri rooli varsinkin parisuhteessa tuleviin riitoihin. Silloin ei oikein jaksa vaan panostaa ja pienetkin asiat ärsyttää toisessa osapuolessa. Silloin ehkä hengähdystauto ja miettimistauko olisi paikallaan. Lenkkipolulle lähteminen, salilla tai jumpassa käynti voi olla jo pelastusasiaan jos riita on mitätön. Voisiko yhteiset kotipelisäännöt olla paikallaan jos riitoja tulee kotiaskareista. Näistä pidettäisi sitten kiinni ja riitatilanteita saattaisi tulla vähemmän.

Jos tiedät joskus tehneesi väärin jossain tilanteessa, mikset korjaisi sitä vielä tänään? Vai pidätkö oman pääsi näkemyksestä, että vika oli toisessa? Kolikolla on aina kaksi puolta, mutta vaikka toinen osapuoli riidassa yrittäisi selvittää tilannetta ja toinen ei siihen kykene, ei tilanne johda mihinkään. Tällöin on hyvä ehkä ottaa aikalisä.


elämänhallinta

Voisi ajatella, että fiksuus punnitaan riitatilanteissa. Jos osaa keskustella asiallisesti, vaikka kuinka ottaa kupoliin, silloin pääsee aika pitkälle. Itse olin ennen 0-100 kiihtyvä. Temperamenttia löytyy edelleen, mutta enpä lähde enää riitelemään ihan noin vaan. Mietin ja pohdin ja yritän keskustella järkevästi. On ollut hämmästyttävää huomata miten itsekin noissa tilanteissa voi paljon paremmin ja oman näkemyksensä ja mielipiteensä saa paremmin esille.
Tietoisesti pystyy rakentamaan omaa käytöstään ja niin kuin aiemmin sanoin; ainut keino tulla paremmaksi ihmiseksi, on huomata ja tiedostaa omat virheensä.

Vain sillä miten sinä toimit, on merkitystä!

Tallenna

Tallenna%d bloggers like this: