Kun selkäkipu yllättää ja vie toimintakunnon. Kuusi vinkkiä selän hyvinvointiin.

Tänään oli se päivä kun alaselässä tuntuu kipu kuin puukonisku. Johan edellisestä kerrasta on aikaa.

Kolme vuotta sitten selkä kipuili niin paljon etten pystynyt liikkumaan. Muuttopäivä tietenkin, enkä ollut laatikon laatikkoa vielä kerennyt nostamaan. Siitä se sitten lähti. Lääkäri sanoi pitkään että issias kipua, minusta ei siltä tuntunut, kyllä kipu oli jotain paljon pahempaa vaikken issias kipua ollut kokenutkaan. Sekään ei varmasti ole hääppöistä mutta hoitajan koulutuksella, oman kehontuntemuksella koin, että nyt on jotain muuta. Nuori lääkäri jatkoi vaan, että minulla on huonot jalkalihakset, jumppaa niitä. Ihmisellä joka on liikkunut aina ja pitänyt itsestään huolen? Oikeesti? Tähänkö ollaan hoidon suhteen tultu?

 

Lääkärissä ei meinattu ottaa todesta, koska pystyin kaikissa kokeissa taipumaan eteenpäin ja saamaan sormet lattiaan- heittämällä. Mutta koska selkä oli niin kipeä jatkoin ravaamista työterveydessä. Oma työterveyslääkäri palasi äitiyslomalta ja sitten alkoi tapahtumaan. Menin Tampereelle magneettikuviin omalla kustannuksella koska pääsin nopeasti. Kunnallisella homma kestää kuukausia. Kun kipu on kova ja liikkuminen huonoa, ei voi jäädä odottelemaan että meidän kunnallinen terveydenhoito saa annettua ajan.

Kuvista ilmeni näin maallikko sanoin, välilevynpullistuma(vatsaan päin), Kysta välilevyssä, madaltuneita ja kuivuneita välilevyjä sekä pieniä vikoja vielä pisteenä I:n päälle. Siitä aloitettiin Fysioterapia- aivan tuskaa. Olin aina todella paljon kivuliaampi, joten kymmenen hoitokertaa riitti. En vain enää halunnut mennä vaikka kävin ihan selkään erikoistuneessa fysioterapia keskuksessa. Tämä ei ole vähättelyä Fysioterapeutteja kohtaan, mutta sielläkin on varmasti hyviä ja huippuhyviä. Lääkärin kautta pääsin Fysiatrianpolille, jossa kyllä väännettiin ja käännettiin ihan urakalla, katsottiin syvät vatsalihakset koska ne varmasti on heikot kun selkä on kipeä. No eipä ollut, ei edes ne jalat ollleet heikot. Toki syviä vatsoja on hyvä huoltaa silti vaikka uskoisi niiden olavan rautaisessa kunnossa. Ne kuitenkin tukee koko kroppaa ja on yksi tärkeä perusta oman kehon hyvinvointiin. Kyllähän ne syvät lihakset siitä sitten rapistui tämän koko prosessin aikana.

Fysioterapiasta kun en saanut apuja, opettelin itse kuntoutusta. Se tuotti tulosta niin, että kykenin jo ihan erilailla liikkumaan ja toimimaan. Vakuutusyhtiö koulutti personal tarineriksi ja ravintovalmentajaksi, koska Fysiatrin lausunnossa kehoitetaan liikkuvaan työhön. En voi edelleenkään istua tai seistä kovin kauaa.

Tämän päivän kipu tuli viikonloppuna nukutussa huonossa sängyssä. Ei se muuta tarvitse välillä laukaisemaan selässä kipua. Sänky oli liian pehmeä, joten selkä pääsee vääränlaisiin asentoihin nukkuessa. Alku viikosta pientä tuntemusta, mutta näin loppuviikosta jo ihan kunnon kipu. Nyt höllään ja kuntoutan. Sen jälkeen pääsen taas takaisin rakkaaseen saliharjoittelun pariin.

 

 

Jos kärsit selkäkivuista:

  1. Huolehdi että sinulla on hyvä sänky ja tyyny. Liian pehmeä sänky on pahasta.
  2. Venyttele. Pohkeet, takareidet, selkä, kyljet ja niska/hartiaseutu. Jumit pahentavat kipuja.
  3. Lepää, kun kipu on pahimmillaan. Ole armollinen itsellesi ja lepää.
  4. Pysy pienessä liikkeessä oman jaksamisen ja vointisi mukaan. Makaaminen voi vain pahentaa kipua.
  5. Pahin kipu vaatii lääkkeitä mutta älä jää niiden armoille. Yritä vähentää lääkeitä niin, että tunnet mitä selässä tapahtuu. Tunnista mikä liike on hyväksi ja mikä ei. Vain sinä pystyt sen tietämään. Lääkkeiden vähentämisessä puhu lääkärisi kanssa.
  6. Kun pystyt jo vähän liikkumaan, jumppaa selkälihaksia ja etenkin syviä vatsalihaksia.

 

Terkuin: Miia

 

 %d bloggers like this: