Pieni perhonen joka muutti elämäni. Se on kilpirauhanen. osa 2

Pieni perhonen joka muutti elämäni. Se on kilpirauhanen. osa 2

Synnytys käynnistyy. Supistukset alkoivat torstaina noin 9 minuutin välein tulemaan. Oli kovia mutta ajattelin ettei vielä tarvitse lähteä. Niitä kesti myös perjantain. Supistusväli oli vain 5 minuuttia. Lauantaina sama juttu. En ollut juuri nukkunut tai syönyt koska kivut olivat kovat. Sitten koitti lauantai yö, kun supistuksia tuli tiheämpään ja oli aika pakata laukut.

Sairaalassa supistukset vähenivät. Oli sunnuntai. Kalvot puhkaistiin, nukuin, oksensin ja sitten aloitettiin ponnistaminen. Kauan sitä tuli yhtä pientä lasta synnytettyä mutta kaikki oli sen arvoista. Ihana lapsi syntyi terveenä.

Myöhemmin luin, että vajaatoiminta voi pitkittää synnytyksen kestoa. Repesin synnytyksessä pahasti, josta luin, että fibromyalgia saattaa vaikuttaa tällä tavoin. Toipuminen oli hidasta. Jaksoin äidin hormonien vuoksi jotenkuten mutta Thyroxin ei ehkä vaikuttanut toivotulla tavalla. Annos oli pieni ja niin oli olokin.  Annosta nostettiin mutta väsymys oli kovaa.

Tätä jatkui pari vuotta. Sitten alkoi sappivaivat kiusaamaan. Oksensin ja ripuloin. kivut olivat kovat. Sappi ultrattiin. Sappineste oli sakkaista. Kilpirauhanen potki ikävällä tavalla elämässä. Väsymys painoi ja oli saamaton olo. Väkisin sain lapsen ja koiran hoidettua. Arvot oli viitteissä mutta ei paljon yli, joten asialle ei tehty mitään. Sappikohtauksiin sain Litalgin lääkettä.

Kävin lääkärissä ja yritin saada apua vajaatoimintaan. Tuntui ettei kukaan välittänyt. Itse olin niin huonossa kunnossa, ettei jaksanut lääkärissä vääntää tarpeeksi eikä tietoakaan ollut ehkä minulla niin paljoa vielä silloin, että olisin voinut vaatia parempaa hoitoa. Kunnes pääsin sattumalta lääkärille, joka kehotti kokeilemaan toista lääkettä. Sain Armouria. Lääke vaihdettiin varovasti, tiettyä kaavaa noudattaen thyroxinista Armouriin. (lue Armour thyroidista http://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/elainperaiset/ )

Olo alkoi pikkuhiljaa paranemaan. Arki alkoi luistamaan. Töissä pystyi käymään ja mikä parasta, myös sappikohtaukset jäivät pois. Ainut miinus oli lääkkeen hinta joka silloin oli 80€ hujakoilla. Nyt se taitaa olla jo reilu 100€. Siitä ei saanut kelankorvausta. Tärkeintä minulle oli kuitenkin hyvä ja terve olo. Nyt alkoi palaamaan elämän ilo.

Armour Thyroid, Lio, Nature Thyroid ovat erityisluvallisia T3 lääkkeitä suomessa. Niihin ei saa kelankorvausta. Lääkärissä käydessä maksetaan erityislupareseptistä, apteekissa samoin luvan viemisestä sekä itse lääke on kalliimpi kuin noin 6€ thyroxin. Mielummin hinnan puolesta söisin halvinta lääkettä mutta se kun ei käy niin eipä siinä jää vaihtoehtoja kun joko kärvistellä tai ostaa kalliimpaa. Kaikilla kuitenkaan näihin kalliisiin lääkkeisiin ei ole varaa. Voiko oma terveys olla pelkästään rahasta kiinni?

Lääkäri vaihtui. Jouduin taas vaihtamaan lääkäriä. Kaikkia tietoja ei löytynyt tietokannasta, joten joutui käymään joka kerta alusta lähtien kaikki alusta asti uudelleen läpi. Tämä endogrinologi ei suistunut jatkamaan Armour reseptiä. Sain Thyroxin + Lio lääkityksen. Lion sen takia koska tarvitsin T3 lääkettä. Se tuntuu jo isolta saavutukselta suomessa että sen myöntää lääkäri ääneen.

Taas mennään, mutta alamäkeä ja lujaa.Olo huononi, paino nousi, saamattomuus ja väsymys tuntui, kun maa nielisi alleen. Vajaatoiminnan oireet ja sydämen tykytys olivat taas takaisin. Närästi ja sappi alkoi reistailemaan. Elämä luisuu, vaikka opiskelen ja kaikki on hyvin. Haluaisin olla iloinen, reipas ja sosiaalinen minäni mutta tuntuu kuin musta verho olisi kiedottu ympärilleni. Miten voidaan sanoa, että kilpirauhasen vajaatoimintaa on helppo hoitaa, jos vähän väliä voi huonosti. Miksi tuntuu, ettei lääkärit välitä, eivät halua hoitaa ja olen vaan liukuhihnalla liikkuva tyyppi numerolappu kaulassa.

Vaikka kuinka selitän läheisilleni miltä minun väsymys ja kivut tuntuvat, ei ne voi edes ymmärtää. Olen kuitenkin onnekas, että minulla on ihmisiä ympärillä jotka edes yrittävät sitä. Enkä voi syyttää niitä jotka eivät jaksa katsoa kamppailuani elämän ilon ja jaksamisen kanssa. olen kuullut surullisia tarinoita, miten perhe, mies ja ystävät ovat hylänneet, kun ei jaksa toimia arjessa mitenkään. Haluaisi vain luisua peiton alle eikä päästää ketään lähelle. Ahdistaa ja itkettää vaikka kaiken pitäisi elämässä olla hyvin. Mutta on vajaatoiminnan oireet eikä lääkärit ota vakavasti koska on lääkitys ja arvot viitteissä. Alla olevassa kuvassa olen Thyrox lääkityksellä kun arvot ovat viitteissä. Ei ihan hehkeää, vai mitä?

Sappikivut ovat kovat. Jopa kuume huitelee yli 39. Tämä on jo viideskerta tänä vuonna. Sappineste on sakkainen ultrassa nähtynä. Pyydän saada vaihtaa lääkitystä. Armourin hinta on noin 140€ purkki. puistattaa. Kokeillaan halvempaa NatureThyroidia. Olo alkaa taas kohenemaan. Kasvojen turvotus tippuu kuukausien aikana. Sappikohtauksista ei ole tietoakaan. Jaksaminen kohenee ja ilo, nauru ja sosiaalisuus palaavat. Jopa muisti alkaa pikkusen paranemaan. Nyt mennään näillä. Puoleen vuoteen ei ole taas lääkevaihdon jälkeen ollut sappikohtauksia. Voisin vannoa, että se on Thyroxin mikä minulla ne aiheuttaa. myös migreeni jää joka kerta pois, kun sitä ei tarvitse syödä. Ei ole niin pöhöttynyt ja paha olo. Miksi sitä aina työnnetään kun se ei tunnu sopivan?

Lääke vaihdosta on mennyt nyt reilu puolivuotta. Voin hyvin mutta syksyn tullen väsymys on tullut takaisin. Mutta vain väsymys. Pitäisi varata labra aika jotta voisi tarkistaa arvot ja tehdä lääkärin kanssa muutokset jos niihin on näyttöä.

En ymmärrä miksi suomessa T3 lääkityksen saanti on niin vaikeata. Olen kuullut useiden ihmisten voivan huonosti Thyroxinista mutta kuuroille korville menevät jos siitä yrität puhua lääkäreille. lääkärit jotka hoitavat potilaitaan T3 lääkityksellä ovat silmätikun alla. Eihän sen näin pitäisi mennä. Endogrinologit ovat niitä joiden pitäisi hoitaa kilpirauhaspotilaita mutta heiltä sain huonointa hoitoa. Alussa jätettiin lääkkeettä, sitten vaihdettiin toimiva lääke huonompaan. Eikä minua kuunneltu koskaan endon vastaanotolla kunnolla. Miksi ne ovat niin jääriä? Toki ei varmasti kaikki mutta minua hoitaneet kyllä. Alla olevassa kuvassa olen ollut T3 lääkityksellä muutamia kuukausia. Kuva on otettu heinä-elokuussa. Molemmat kuvat ovat otettu kännykällä, aamulla, ilman mitään suodattimia. Ero on aika valtava.

Mielestäni on tyhmyyttä olla antamatta lääkettä jolla voi hyvin. Työkyvyttömäksi vetää vuosien käytöllä huonolla lääkehoidolla. Migreenistä ja sappivaivoista puhumattakaan. Ei voi kun ihmetellä.

Toivoisin että kaikki potilaat saisivat kunnon ammattitaitoista hoitoa. Onko se vain haave, jää nähtäväksi.

-Miia-

Voit lukea Blogejani  hyvinvoinnista, ravinnosta ja liikunnasta http://aitoolo.com/ ja tulla seuraamaan minua facebookiin

https://www.facebook.com/aitoolo/%d bloggers like this: