Ravinto- puhututtaa ja kiukututtaa

Ravinto puhututtaa ja kiukuttaa siksi olen tovin jo miettinyt mitä näin ravintovalmentajana tähän nyt sitten sanoisi. En sukella yksityiskohtiin syvällisesti mutta avaan vähän ajatuksiani, koska ravinto asiat on tänä päivänä tapetilla varmaan enemmän kuin koskaan aijemmin. Miksi?

Osa syy on se että, meillä on käytössä sosiaalinen media joka mahdollistaa niin hyvässä kuin pahassa asioiden julkituomisen. Näin se on myös ravinnon suhteen. Ikävä kyllä. Se että on jotain mieltä asiasta, ei tee siitä oikeaa tai että kyseinen henkilö oikeasti jotain tietäisi ja se jos mikä on pelottavaa.

Netistä löytyy paleon, vhh, super foodin, perinteisten ravintosuositusten, fitnes ruokavalion, hedelmät ovat pahasta ja monen muun koulukunnan kannattajia. Ei ihmekkään että ihmiset ovat sekaisin siitä mitä pitäisi syödä. Näihin on yllättävän helppo lähteä mukaan.

Itselläni on vaikea Kilpirauhasen vajaatoiminta ja netissä eri ryhmissä saa jos jonkinmoista kotitietolähteiden pohjalta perustuvia ravintovinkkejä. Kokeilin jossain vaiheessa gluteenitonta, Fodmap ruokavaliota sekä maidotonta koska näitä suitsutettiin mm. paljon. Myös lisäravinteet ja vitamiinit ovat monilla käytössä, koska joku ryhmästä on saanut avun niistä johonkin vaivaan. Eikä tässä nyt sinänsä ole mitään pahaa että ihmiset haluavat auttaa toisiaan, mutta.

Toinen mitä olen kohdannut paljon, on se että varsinkin nuoret liikkuvat ihmiset syö kuin fitnesurheilijat. Miksi? Koska netissä sanotaan että se on oikea tapa ja monenmoista diettiä ja ravinto-ohjelmaa on halvalla ostettavaksi. No kokeilin joskus itsekkin erästä hyvin suosittua diettiä ja sain sillä muutaman kilon tiputettua ja kilpirauhasarvot vuodeksi sekaisin. Kannattiko? no ei todellakaan. Ja itse olen vierastanut nettivalmennuksien tekemistä sen takia että haluan olla vastuussa siitä mitä asiakkalleni oikeasti kuuluu ja miten se voi.

Sainko avun gluteenittomasta ruokavaliosta? En saanut. Minulla se ei tuonut mitään ihmeellistä muuta kuin loven rahapussiin. Entä sitten Fodmap? Siitä taas minulle oli hyötyä, koska olin Kilpirauhassairauden vuoksi hyvin vatsakipuinen. Suolisto eikä mikään muukaan kropassa toiminut normaalilla tavalla. Enää en noudata tätä, mutta löysin kokeilujen kautta ruoka-aineita joita ei vaan vatsani sulata. Niitä osaan välttää ja vatsani on yllättävän hyvässä kunnossa nykyään. Vielä kun nyt olen ollut käyttämättä maitoa reilun kuukauden. Maitoa, kermaa, jugurttia ja rahkaa en ole syönyt vaan korvannut kauratuotteilla, on vatsani entistä parempi mutta täysin maidoton en ole, eikä siihen ole ollut syytäkään. Mutta en lähde suosittelemaan muille suoraan maidottomuutta sen takia että itse olen saanut siitä avun.

Miksi en?

Siksi että kaikki on hyvin yksilöllistä. Se että me liikutaan aikalailla saman tyylisesti kaverin kanssa tai sairastetaan samaa sairautta kun joku toinen, ei vielä kerro sitä, että juuri toisen henkilön hyväksi havaittu ruokavalio olisi juuri minulle se oikea.

Nyt peräänkuulutan paljon yksilöllisyyttä! Jokaisen on löydettävä juuri itselleen sopiva ruokavalio, mutta otettava muutama seikka huomioon. Ravinnon on hyvä sisältää hiilihydraatteja, hyviä rasvoja sekä proteiinia. Tarve on yllätys, yllätys yksilöllinen. Syö puhdasta ja laadukasta ruokaa ja jos ravintoasiat tuntuvat vaikeilta, ota ihmeessä yhteyttä alan ihmiseen jonka kanssa löydätte asioissa yhteisen sävelen. Kannattaa myös muistaa jos käyttää paljon ravintolisiä ja vitamiineja purkista, että purkki vitamiinit eivät imeydy elimistöön täysin mutta kuormittavat mm. maksaa. Vitamiinien tarvekkin on yksilöllinen ja suositeltavaa olisi käydä mittauttamassa omia arvoja jos niitä syö. Näin tietää sen oman tarpeen paremmin eikä sitten myöskään annokset mene liian korkeiksi.

Jos taas olet perus salilla kävijä ja treenaaja etkä ole menossa fitnes kisoihin, älä myöskään syö kuin fitnes urheilijat. Tämä on sellainen laji ja taito missä oikeesti pitää tietää mitä tehdä. Jopa minä personal tarinerina ja ravinitovalmentajana en ole sukeltanut fitnes maailmaan, niin en myöskään valmenna lajiharrastajia, koska tieto taitoni ei lajityyppiin ole riittävä.

Terve skeptisyys on aina hyvästä 🙂

Miia

 

 %d bloggers like this: