Stressi- kuinka hoidat sitä?

Stressi- kuinka hoidat sitä?

 

Tänä päivänä on paljon tietoa ja puhetta stressistä ja sen hallinnasta mutta osataanko sitä hoitaa kuitenkaan ihan niin hyvin kuin luullaan?

Stressiä on monen tyyppistä ja syyt voivat olla monista erilaisista tilanteista. Stressin sietokyky on yksilöllinen koska siihen ei vaikuta pelkästään yksi asia. Ihminen voi oireilla psyykkisesti, fyysisesti tai sosiaalisina oireina ilmenevinä muotoina. Stressi voi olla ylikuormitusta tai jokin epämiellyttävä asia voi laukaista sen. Se voi olla myös mallioppimista joka tarttuu kotoa tai työpaikoilta.

elämänhallinta

Työperäinen stressi on toiseksi suurin työterveysongelma tuki- ja liikuntaelinsairauksien jälkeen. Pitkäaikainen stressitila muokkaa elintoimintoja monin tavoin. Se muun muassa hidastaa ruuansulatusta, heikentää yöunen laatua, syö energiavarastoja, nostaa verenpainetta, heikentää muistia ja vastustuskykyä sekä työtahti hidastuu.

Pitkäkestoinen stressi saattaa ajaa ihmiset elämään epäterveellisesti. Alkoholinkulutus lisääntyy, roskaruokaa syödään enemmän ja tupakointi lisääntyy. Nämä kaikki yhdistettynä huonoihin yöuniin ja henkisesti huonosti voivaan ihmiseen, voisi sanoa, että aikapommi ihmisen sisällä on valmis.

tapahtumat aito olo

Tiedämme että jos töissä on kiire ja stressi viikko, pitäisi oman kehon antaa ennemminkin levätä kuin että lähtisimme paukuttamaan maksimi tuloksia salille. Moni sanoo, että se tekee hyvää päälle. Se varmasti on totta mutta se ei ole järkevää eikä kauaskantoista. Kiire viikko/kuukausi tarkoittaa kevyttä liikuntaa, kävelyä, kehonhuoltoa ja rentoutumista.

Nämä ovat aika monelle selkeitä juttuja. Toiset toteuttavat ne paremmin kuin toiset mutta…

…Tämä on vähän kuin kaaduttaisiin ja laitetaan laastari, efekti. Eli kaadutaan, polveen tulee haava, se puhdistetaan ja laitetaan laastari. Sama homma jatkuu huomenna ja ensiviikolla. Ongelma onkin, ettei itse syyhyn, siihen miksi me kaadutaan, oteta kantaa.

Tärkeintä olisi lähteä palastelemaan asiaa miksi me kaadutaan joka päivä ja joka viikko jottei meidän tarvitse putsata päivästä toiseen haavaa ja laittaa laastaria. Vieläkin tärkeämpi seikka on se että, me muutetaan niitä käytöstapoja ja malleja jotka meidät aina kaataa.

 

aito_olo_kuvituskuvaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


%d bloggers like this: